روزنامه دنیای اقتصاد؛
حمل‌ونقل دریایی که بار نزدیک به ۸۰ درصد از تجارت جهانی را بر دوش می‌کشد، از پیامدهای کرونا به دور نبوده و پرتلاطم‌ترین روزهای خود را سپری می‌کند. اگرچه در ابتدای همه‌گیری، تجارت جهانی راکد و کانتینرها در بنادر لنگر انداخته بودند، اما اکنون کمبود کانتینر ناشی از عوارض ثانویه کرونا سبب افزایش حداقل سه‌برابری قیمت حمل‌‌ونقل دریایی و تلاطم در تجارت جهانی شده است. حمل‌ونقل دریایی نه‌تنها با کمبود خدمه و اختلال در بنادر دست و پنجه نرم می‌کند، بلکه با شوک کانتینری روبه‌رو است.
شیوع ویروس کرونا، بهداشت و اقتصاد جهانی را دچار چنان آشفته‌ بازاری کرده که خسارات آن به گواهی آمار و ارقام بر تن حمل‌ونقل کالاها نشسته است. حمل و نقل دریایی که بار نزدیک به ۸۰درصد از تجارت جهانی را بر دوش می‌کشد نیز از این بحران به دور نبوده و پرتلاطم‌ترین روزهای خود را در این ایام سپری می‌کند. عدم توازن در عرضه و تقاضا در گوشه‌ای از جهان سبب به گل نشستن کشتی‌‌ها شده و در گوشه دیگری به نایاب شدن کانتینرهای حمل و نقل منجر شده است. گرچه در ابتدای همه‌گیری، تجارت راکد و کانتینرها در بنادر لنگر انداخته بودند، اما اکنون تقاضا برای آنان سبب افزایش حداقل سه برابری حمل و نقل دریایی و تلاطمی وارونه در تجارت جهانی شده است. در سه ماه دوم سال ۲۰۲۰ و درگیر شدن سراسر جهان با ویروس «کووید-۱۹»، بندرهای جهان به شکلی ناهماهنگ وارد محدودیت‌هایی به منظور ممانعت از شیوع کرونا شدند. این محدودیت‌ها گرچه باعث تاخیرهایی در حمل‌و‌نقل کالا شدند، اما چرخه معیوبی که در اواخر سال میلادی شاهد آن بودیم را شکل ندادند. در این بازه زمانی کاهش تجارت جهانی، به حمل و نقل دریایی اجازه نداد که وارد تلاطمی شدید شود، چراکه در ابتدای همه‌گیری، کاهش عرضه از سوی چین و بعد از آن کاهش جهانی تقاضا تعادلی نسبی را شکل دادند. در سه ماه سوم و چهارم سال ۲۰۲۰، اما روند رشد تجارت جهانی فراتر از حد طبیعی بود.بنا به آمار منتشر شده از سوی سازمان تجارت جهانی (WTO)، حجم تجارت گرچه در سه ماه دوم سال ۲۰۲۰ افتی ۶/ ۱۱درصدی نسبت به سه ماه پیش از آن داشت، اما در سه ماه سوم ۲۰۲۰، حجم تجارت کالا افزایشی ۷/ ۱۲درصدی را تجربه کرد. شرایط تجارت در ماه‌های آخرین سال ۲۰۲۰ بهبود شتابانی یافت و تجارت جهانی کالا در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۰ نسبت به زمان مشابه در سال ۲۰۱۹ افزایشی ۴/ ۴درصدی پیدا کرد. شانگهای در ماه نوامبر رکورددار کالاهای حمل شده با کشتی بود؛ این در حالی بود که محدودیت‌ها همچنان در بسیاری از بنادر جهان برقرار بود. در نتیجه اختلالی در بازار ایجاد شد که در حال حاضر تهدیدی برای کالاهای وارداتی است و بر آتش افزایش قیمت آنان می‌دمد.
در ماه آوریل و می‌۲۰۲۰، اگر بندری به‌صورت ناگهانی اقدامات قرنطینه‌ای اعمال می‌کرد یا خدمه یک کشتی ناگزیر بودند که قرنطینه شوند، کمپانی‌های کشتیرانی قادر بودند که کشتی دیگری را جایگزین کنند. اکنون اما از آنجا که تمام ظرفیت کشتی‌ها تکمیل شده، تاخیر تنها یک کشتی کل چرخه عرضه را دچار اختلال می‌کند. به دلیل محدودیت‌های ایجاد شده در بنادر، بارگیری و تخلیه کالاها زمان بیشتری می‌برد و در پاره‌ای از اوقات، دسترسی کشتی به دلیل ابتلای خدمه به ویروس، ممنوع است و کالا در نهایت تخلیه نمی‌شود. از سوی دیگر، یافتن اعضای جدید خدمه نیز دشوارتر شده چرا که مطلوبیت این کار به دلیل بالا رفتن احتمال ماندن در دریا، کاهش یافته است. همه این عوامل، چالش‌های حمل و نقل دریایی را تشدید کرده است.
ادامه خبر…

ısparta escort bayan